fredag 10 februari 2012

Uppstart



LÖPARNAPRAPATEN @ Specialistgruppen.
Detta är en nystartad löparblogg, skapad av Specialistgruppens löparspecialist Joakim Kastebring, Naprapat. Avsikten med denna blogg är att särskilja sig från den befintliga löparbloggssfären med en fokuserad inriktning på Joakims kliniska verksamhet innefattande löparassocierade besvär från rörelseapparaten och optimering av löpning baserat på forskning och klinisk erfarenhet. Det vill säga mindre fokus på egenupplevelser i löparspåret och mer fokus på att nå ut med vedertagna matnyttigheter för löparsverige. Se denna sida som Ert nya förstahandsval med kontinuerlig uppdatering inom de senaste forskningsrönen, tekniska tips, rehabilteringsövningar och rådgivning inom löparanknutna skador.

Som sidans första matnyttiga recept presenteras en nypublicerad studie från 2012-01-25.
I omnämnd studie redovisar Yoo et al effekten av stötvågsbehandling på råttor med achillestendinit (hälseneinflammation), en åkomma som är överrepresenterad hos löpare. Studien påvisar att den negativa förändring som sker i senans histologiska sammansättning där senans kollagena sammansättning får en försämrad funktion återgår till normal sammansättning. Detta indikerar att stötvågsterapi (ESWT) kan vara ett bra rehabiliteringsverktyg vid omnämnd åkomma.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22274874

Undertecknads erfarenhet talar för att en kombination av flertalet behandlingstrategier däribland stötvåg har bättre effekt än monodisciplinär behandling vid denna och liknande typer av senbesvär såsom hopparknä (patellar tendinopati), löparknä (iliotibialband friktions syndrom) samt hälsporre (plantarfascialgi). Detta kan förklara varför det fortfarande finns ett relativt fåtal studier av god kvalité på just stötvågsbehandling, då stötvågsbehandlingen enskilt utvärderas.

För mer information om stötvågsterapi och senbesvär kontakta LÖPARNAPRAPATEN via mail eller via Specialistgruppens hemsida.
www.specialistgruppen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar