onsdag 22 februari 2012

Running mechanics del 1/3







LÖPARNAPRAPATEN @ Specialistgruppen

Kontinuerligt skrivande är grunden för en läsvärd blogg, något jag inte kunnat efterleva veckan som gått. Bättring utlovas dock. 


Framöver kommer jag presentera en serie av inlägg som kommer handla om enligt mig en utav de mest fundamentala delarna kring löpning, tekniken. Själv anser jag att förhållningssättet kring löparens biomekaniska aspekter (Newtons lagar applicerade på människokroppen) följer den traditionsenliga samhällsprocessen. Med detta menar jag att så fort en trend dagas blir detta en absolut sanning oavsett om det handlar om kostråd såsom LCHF, träningsråd likt tabataintervaller eller som i detta fall löpteknik utan hänsyn till individuella aspekter. 


I grund och botten tycker jag det är helt fantastiskt att löpteknik har nått de allra flesta löpares vardagsrum. Precis som i all annan fysisk aktivitet behöver löpare ett visst mått av teoretiska och praktiska löpkunskaper. För att exemplifiera ovanstående påstående så är min mening att de är väldigt få golfare, tennisspelare, kampsportare, yogautövare för att nämna några specialitéer som inte tar hjälp av expertisen i någon mening. 


Vad gäller löpning så är detta resonemang inte lika självklart. Givetvis är en utav löpningens stora fördelar enkelheten till utövande. Ett par lämpliga skor och underlag under fötterna och löprundan är given. Men användarvänligheten kan också skapa en förutsättning för ett lat förhållningssätt till löpningen. Flertalet av de löpare jag träffar finner en fantastisk lättnad, förbättring och utveckling av deras löpning med hjälp av små förändringar i deras teknik. Enkelt uttryckt handlar en ekonomisk löpning med minimalt energiläckage om att nyttja gravitation och kroppsegna reflexer på ett så effektivt sätt som möjligt. Dock finns inga enkla lösningar, den personliga stilen och individuella förutsättningar gör att exempelvis barfota/framfotalöpning inte är något för alla. Detta kommer jag diskutera vidare i denna inläggsserie. Nedan presenteras en youtubelänk som exemplifierar vad god löpteknik innefattar. Se denna video som en inspiration. Detta är i min mening en lättförståelig framställning  av löpteknikens olika delar vilket baserat på individ och status passar bättre för vissa och sämre för andra men dess fundamentala delar är nyttigt för alla löpare.

För frågor kring löpanalys, löparens biomekanik och rehabilitering av löpassocierade bekymmer kontakta löparnaprapaten via mail, joakim@specialistgruppen.se.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar