tisdag 10 april 2012

Subakut omhändertagande vid plantarfascialgi (hälsporre).




LÖPARNAPRAPATEN @ Specialistgruppen

Dagens inlägg redovisar ett behandlingsmässigt tips för alla löpare som upplever smärta från området framför hälbenet på insidan av foten.

Med intåg av löpmotiverande väder, barfotalöpningstrend, tuffare löpschema inför maran med mera är det lätt hänt att utsatta kroppsdelar kan börja generera värk. Ett snabbt handlingsförfarande oavsett åkomma kan minska risken att åkomman fortskrider i större proportioner. Som undertecknad tidigare har angivit är behandlingstrategin oavsett åkomma så mycket mer omfattande än enskilda tips, det vill säga att om du skulle börja uppleva smärta i beskrivet område så behöver skadan dels diagnostiseras men också rehabiliteras på ett korrekt sätt för att undvika feldiagnostisering och uteblivna rehabiliteringsresultat.

Plantarfascialgi är ett tillstånd då den senstruktur som löper från hälbenet till tårnas undersida av åtskilliga anledningar blir överbelastad och börjar således generera smärta. I det akuta skedet skapas en lokal inflammation i senans omkringliggande vävnad varav många blir behjälpta av en antiinflammatorisk behandling tillsammans med avlastning. Blir åkomman mer kronisk och återkommande ökar väsentligheten att inte bara symptombehandla, det vill säga enskilt avlasta utan även vidta vidare behandling av senan samt ta reda på varför senan har blivit överbelastad. Undertecknads löppatienter med delgiven åkomma har alla fått tillfredsställande behandlingsresultat med hjälp av flertalet behandlingsstrategier däribland alltsomoftast innefattande stötvågsbehandling.

Här vidarebedras du till en youtubelänk som redovisar hur du tejpar en överbelastad plantarfascia. Dessutom bifogas en arsenal av bra fotstärkande övningar ihopsatta av min kollega Joseph Beg, Löpkliniken som minskar risken att skadan uppkommer/fortskrider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar