tisdag 10 september 2013

Sensommartrend - sensmärta vid den inre fotknölen (tendinopati av tibialis posterior).

 


LÖPARNAPRAPATEN @ Specialistgruppen

En empirisk iakttagelse från min sida denna höst är att löpanknutna besvär relaterat till en svag och smärtande tibialis posterior muskel har ökat  Alltsomoftast yttrar sig problem kopplat till denna muskel likt benhinnebesvär då muskeln löper längsmed skenbenets insida. Muskelns sena löper vidare på baksidan och under den inre fotknölen för att fästa mitt på det längsgående inre fotvalvet. En förklaringsmodell varför så många söker med besvär kopplat till denna muskel/sena kan vara muskelns stora kravbild under löpning, framförallt vid terränglöpning. Just nu så ligger många löpare i hårdträning inför stundande Lidingölopp och Stockholm halvmarathon. Kombinationen av träningsmässig toppning och stora balans/koordinationskrav såsom vid terränglöpning är enligt mig en bra plattform för att skaffa sig dessa besvär. 

Muskelfysiologiskt så kan man schematiskt förklara det med att när muskelns kravbild överstiger dess förmåga förläggs mer belastning i muskelns sena, något som förr eller senare genererar värk eller skador. Denna förklaringsmodell är applicerbar på många löpardiagnoser såsom hoppar/löparknä och gubbvad med mera.

Vad skall ni göra med denna information? I bästa fall förebygga att besvär uppkommer och om skadan redan är etablerad, rehabiltera och förebygga att skadan återkommer. Nedan presenterar jag två övningar som är väl värda att jobba med både i förebyggande men också i rehabiliterande syfte. Dock skall ni passa upp på om ni får identisk värk vid nedan angiven styrkeövning då muskeln/senan troligen är alldeles för retad. Oavsett retningsgrad föreslår jag i tillägg till dessa övningar att ni får behandling för åkomman där en kombination av exempelvis medicinsk laser och akupunktur brukar ha god effekt. Angivna behandlingstekniker är något vi med lång erfarenhet tillämpar på Specialistgruppens klinik. 

Massageövning - kan med god effekt kompletteras med att foten förs upp och ner medan du masserar.
Tibialis posterior massage 
Styrkeövning.
Träning av tibialis posterior

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar