fredag 20 september 2013

Underlag för att skadeutfall hos löpare baseras på skoval blir bara svagare och svagare

 


LÖPARNAPRAPATEN @ Specialistgruppen

I tidigare inlägg har jag resonerat kring löparskors inverkan gällande löparskador. Min stående tes är att på ett individuellt plan kan olika skomodeller vara med och påverka en skadebild. Däremot ur ett allmänt perspektiv är skornas roll gällande att motverka eller för den delen bidra till skador extremt låg. Det vill säga att försöka läsa sig till eller rådfråga expertisen vilken typ av sko du skall köpa för att förebygga befintlig/potentiella skador är i min mening menlöst. Undantagsfallet är om du besitter egna erfarenheter av att exempelvis en typ av hällösning på en viss sko till exempel skapar hälsenevärk, skoskav eller dylikt och en annan lösning inte gör det så är åtgärden given, nyttja den sko som passar dig bäst utifrån just dina erfarenheter. 

Ovanstående tes motiverar jag med tidigare inlägg där jag presenterat studier som pekar på ovan angivna aspekter. I tillägg vill jag även länka till en nypublicerad studie med 247 löpare uppdelade i två grupper baserat på skouppbyggnad. I ena gruppen fick löparna springa i skor med hård stötdämpning och i den andra gruppen med mjuk stötdämpning. Utfallet efter 5 månaders nyttjande visade ingen skillnad i skadeutfall. Enda noterbara var att gruppen som sprang med hårdare stötdämpning upplevde sig något stelare i omkring hälen. 

Så på den eventuella frågan om du skall springa i mjukt alternativt hård dämpande skor anser jag att du skall springa i den typ av sko som du anser som mest komfortabel oavsett andra parametrar såsom asfaltslöpning kontra terränglöpning med mera. 

Till angiven artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar